2015. április 3., péntek

Magzati szívultrahang vizsgálat, avagy mit tud az állami rendszer a magánnal szemben

Ó, én naiv! Lehet, hogy az utolsók között vagyok, aki még hisz a magyar egészségügyben. Vagy túl kevés rossz tapasztalatom volt eddig.
Persze azt sosem gondoltam, hogy az állami rendeléseken is úgy működnek a dolgok, mint a magánokon, de azért reménykedtem, hogy a számítógépes rendszer feltalálása, az időpontadás és a feladatok és lehetőségek koordinálása eredményezett némi javulást.

Nyilván elkényeztettem magam a sok magánrendelésen, de a mai délelőtt újra megerősített benne, hogy megéri a plusz kiadásokat, ha az embernek nem kell órákig ücsörögnie egy hideg, koszos és büdös váróban.

A magzati szívultrahang vizsgálatra három héttel ezelőtt kértem időpontot és a rendkívül barátságtalan hang a telefonban rögtön ledorongolt, hogy miért csak most telefonálok (az orvosom mondta, hogy 3-4 héttel előbb kezdjem el intézni, és én a jövő hét végéig még belefértem volna a határidőbe), ugye nem képzelem, hogy magánorvosi beutalót elfogadnak, és na jó, akkor menjek április 3-án 8.40-re.

Illusztráció
forrás: gendiagnosztika.hu

Szóval lett időpont, még ha nem is értettem, mi rosszat tettem, hogy így beszéltek velem, szereztem OEP-es beutalót is és ma reggel az egy órás útra másfelet szánva indultam el, ezek után nehogy elkéssek. Erőltetett menetben vágtáztam a János kórház épületei között, és bár még soha nem jártam ott, rögtön megtaláltam a megfelelő épületet, épp csak a bejáratot tévesztettem el. Végül a kapott időpontom előtt 10 perccel, a beutalómmal a kezemben álltam a kijelölt ajtó előtt, és idáig simán is ment minden. Elvették a papíromat, kitöltettek velem egy nyilatkozatot és egy táblázatot, amiben újra leírtam az összes infót, ami a beutalón szerepelt, majd leültem egy székre.

Kicsit megdöbbentett, hogy milyen sokan vagyunk, de mivel három ajtó is tartozott a kis váróhoz, gondoltam, mindenki másra várakozik. Hamar rájöttem, hogy valójában mindannyian ugyanoda várunk, és miután szóba elegyedtem a mellettem ülővel, az is kiderült, hogy rajtam kívül mindenki más 8-ra kapott időpontot. Sorstársam azt is elmesélte, hogy egy másik kismama nemrég 3 és fél órát töltött itt, pedig ő is "időpontra" jött.

Szuper! Nem mondom, hogy nem feszültem be egy kicsit, nem azért, mintha nem tudnék elolvasgatni pár órát, hanem mert ez most így nekünk különösen rosszul jött ki. Pupák és M. ugyanis TSMT felülvizsgálatra mentek, ahol egyrészt én is szerettem volna ott lenni, másrészt jóhiszeműen max. fél órás várakozással számoltam, így úgy kalkuláltunk, pont hazaérek, mire ők végeznek és M. mehet be dolgozni.

Ehhez képest ők már készen voltak, előttem pedig még négy kismama ücsörgött. Gyorsan B terveket kezdtem kovácsolni, hogyan riasszam anyuékat, mennyi idő alatt érnének fel hozzánk, hogyan tudna M. időben beérni. De M. azt mondta, ne ugráltassam anyuékat, odajönnek értem, gyorsan hazadob minket és beszól, hogy kicsit csúszik.

Reményteljesen fogytak előttem a várakozók, amikor egy váratlan fordulattal olyasvalakit hívtak be, aki már jóval utánam érkezett, közben M. is hívott, hogy na, akkor kb. még hány perc és nekem kezdett lilulni a fejem, meg őrült tempóban verni a szívem, szóval éreztem, hogy kicsit megemelkedett az adrenalinszintem.

Egy szó mint száz, végül röpke két és fél órás várakozás után, 11 óra körül szólítottak, amikor már ott tartottam, hogy mindjárt felhívom az Istenhegyit, nem tudnának-e valahogy egy sürgős időpontot adni nekem és itt hagyom ezt az egész bagázst, engem már az sem érdekel, hogy az ország legnevesebb specialistája végzi a vizsgálatot.

Szóval bementem, a rendelőben végre meleg volt, de arra nem volt lehetőségem, hogy bemutatkozzak és kezet fogjak az orvossal, mert mielőtt odaértem volna az íróasztalához, felszólított, hogy feküdjek az ágyra. Megtettem, ő tovább pötyögött a gépen, újra megkérdezte az adataimat, és immár harmadjára rögzítették ugyanazokat az infókat.

Elkezdődött a vizsgálat, én úgy feküdtem, hogy nem láttam a monitort, a dokinő pedig nem szólt semmit. A fene az elkényeztetett fajtámat, de ahhoz is hozzá voltam szokva, hogy az orvosok partnerként kezelnek, elmagyarázzák, mi történik, mit látnak stb. Próbáltam úgy fordítani a fejem, hogy lássam a monitor egy részét, de akkor meg letoltak, hogy ne mozogjak, mert úgy nem látják, amit kell. Oké, innentől kezdve vigyáz állásban feküdtem, óvatosan vettem még a levegőt is, nehogy fennakadást okozzak. Az orvos a borzasztó időjárásról beszélt, miközben ide-oda kattintgatott, majd megeshetett kicsit a szíve rajtam, mert végre elárulta, miket is néz. Azután megint csend. Azután zsörtölődés, hogy mennyit ugrál ez a gyerek (én kérek elnézést).

Végül közölte, hogy minden a legnagyobb rendben és kissé enyhébb hangnemben a baba neme és neve után érdeklődött, megkaptam a leletet, kezet ráztunk és már kint is voltam. Szerintem én 10 percet sem voltam bent, de nyilván ez annak köszönhető, hogy semmilyen eltérést sem találtak.

Megkönnyebbülten köszöntem el a még mindig zsúfolásig telt váró közönségétől és sprinteltem a kint rám váró pasijaimhoz.

Magzati szívulrahang vizsgálat: pipa.

Az bosszant a legjobban, hogy simán elmehettem volna Pupákékkal a felülvizsgálatra, lazán odaértem volna 11-re a rendelésre, beszervezhettem volna anyuékat bébiszitternek, és akkor idegeskedés, rohanás és kiborulás nélkül telik a mai napunk. Szóval, köszi magyar egészségügyi rendszer!


20 hetesen és 4 naposan


7 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy minden rendben van, most ez a legfontosabb. Viszont várakozni minden állami intézményben kell, sőt, nekem több olyan magánorvosom is, ahol minimum egy óra csúszás van. Velem eddig a János kórház minden egyes osztályán normálisan bántak, persze, arra sehol sem volt idejük, hogy körberajongjanak, na de nem is ez a cél, hanem a szakértelem és abban biztos lehetsz, hogy jó kezekben voltál. A magzati szívultrahangon én még nem jártam, de az biztos, hogy a szülészet-nőgyógyászat 2. emeletén lévő ultrahang nagyon profi, még 4D-t is tud és ezt én az ügyeleten tudtam meg, amikor nem is az én dokim fogadott egy sürgősségi eset kapcsán. Sajnos erre a kórházak még nem jöttek rá, hogy az időpontokat 10-15 perces időintervallumokban kéne adniuk, nem pedig egyszerre, de ez így van mindenhol, ezt tapasztalatból mondom. Ennek mondjuk az az előnye, hogy nem kell hónapokat várni egy-egy időpontra. A nőgyógyászom magánrendelésén ( szintén János kórházas doki) például nincs 5 percnél több csúszás, de minimum egy hónapot kell várni, hogy bekerüljek nem sürgős esetben. A meddőségis dokim magánrendelésén 1 héten belül van hely, de minimum 1 óra csúszás van. Sajnos mi még messze vagyunk a nyugattól ilyen területen, de legalább az orvosaink többsége érti a dolgát ;) Én nagy János kórház párti vagyok, muszáj volt ezt leírnom ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, hogy leírtad, Andi! :) Nyilván én egy kicsit sarkosan fogalmaztam, és természetesen az orvosok szaktudását nem vonom kétségbe, pont ezért küldött ide a dokim, mert szerinte is ez a doktornő a legjobb.

      Leginkább a szervezést kritizálom, mert laikus szemmel úgy vélem, mehetne kicsit olajozottabban is a dolog, anélkül, hogy ennyire megszívatnák az embereket. De persze nem látok bele, valójában miért van így.

      Ha nincs ilyen zaklatott napunk, és nem szerettem volna annyira ott lenni a TSMT-s felülvizsgálaton, valószínűleg nem is szívok mellre ennyire egy kis várakozást.

      Egyébként van olyan barátnőm, aki a magándokija rendelésén rendszeresen 3-4 órákat várt, úgyhogy végül váltott is, mert terhesen nem bírt ennyit a rendelőjében ücsörögni. :)

      Törlés
    2. Szerencsére a szülészorvosomnál nekem sem kell 5 percnél tovább várakozni :) A számítógépek világában érthetetlen, hogy miért nem mennek olajozottabban a dolgok. Én a SOTE Bókai utcai klinikáján akadtam ki rendesen, amikor Balázst 10 hónapos korában műtétre vittük és csak délután 3-kor került sorra, úgy hogy egész nap nem evett és sokat inni sem ihatott aznap. Mi ezt nem hagytuk szó nélkül, felhívtuk a betegjogi képviselőt és utána még mi éreztük magunkat kellemetlenül, szóval abszolút megértelek.

      Törlés
    3. Emlékszem a sztorira Balázzsal, nagyon ki voltam rajta akadva! Sztem jól tettétek, hogy nem hagytátok annyiban!

      Törlés
  2. Jaj de sajnálom, hogy ennyit várakoztál! Elég idegtépő lehetett.

    Én a SOTE-n vagyok mindig úgy felkészülve, hogy 1-2 óra plusz biztos, hogy lesz. Az orvosom ultra elfoglalt, ma is +2 szülés jött neki közbe, reggelelnte orvosi konzílium, vizit, ambulancia, műtétek, újabb vizit, szóval mindig csúszik a megbeszélt időponthoz képest, de max félórát.

    Az UH-n viszont ma pozitívan lepődtem meg, 3 vizsgáló, tömeg, és mégis az előre telefonon adott 10 órai időpontomkor pontosan szólítottak.

    Voltak időszakok, mikor a Bel2-n vártam 2-3 órákat, még 20 éve, de az utóbbi években ott is max 1 óra. Nem tudom, minek köszönhető, lehet, a számítógépes rendszernek, de biztos az is közrejátszik, hogy mindig megismernek a dokijaim, már annyi ideje odajárok. És bevallom, a papírok beadásakor is elég törtető típus vagyok, nem nagyon vagyok előzékeny másokkal, amikor nyílik az ajtó, és nem sorban állnak a többiek, hanem szétszórtan.

    A dokik hangulata nagyon változó, sokszor elég kedvtelen, nem mindig barátságos, ugyanakkor megértő vagyok velük, nem irigylem őket, óriási a létszámhiány, baromira hajszoltak, fáradtak, épp ma olvastam az Origo-n, hogy 4 megyei kórháznyi orvosgárda vándorol külföldre évente.

    Szumma szummárum – döcög igen a magyar egészségügy, de a dokik szakértelme, a gépek profisága miatt sajnos számolni kell ilyen maratoni várakozással sajnos, és örülni, ha mégsem kell annyit várni – én erre programoztam át az agyam.

    Szuperséges, hogy minden rendben volt a magzati szív UH-n! :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Ma voltunk magzati szívultrahangon, szintén a János Kórházban.Elég sokat utaztunk, hogy ezt a vizsgálatot is elvégezzék a gyereken. 17 órára volt időpontom. Az asszisztens hozzáállássa már a beutalom beadásakor is felháborító volt. Benn a számítógépe mellől hívta a pácienseket, és csodálkozott hogy nem értjük odakinn, a gyerekzsivajtol hangos váróban. Nagy nehezen sorra kerültem,beleegyezot kitöltve, aláírva beadtam. Várakozás, hogy majd szólítanak. Mikor en kovetkeztem volna, behívták az utánam következőt (17:15-ös időpontos kismamát). Majd a következőt, és az azután következőt, amit már nem hagytam szó nélkül. Rákérdeztem hogy mégis velem mi lesz? "Hja, hát jöjjön, ha maga volt előbb!"-jött a valasz. Aztaa, tényleg? De hisz mindenkit szólítanak, azt hittem ezidáig hogy igazságosan!!! Bementünk tehát, és látta a párom, hogy legalolra volt helyezve a papirom. Mondom, LEGALÓLRA! Mégis ezt hogyan???? Talán, az volt a gond, hogy nem Győrben csinaltattuk ugyanezt a vizsgálatot, ugyanezzel a Doktornővel, 25000 Ft-ért, hanem fel mertünk jönni az ingyenes lehetőségre??? S hozzáteszem, az asszisztens holgyike, még egy megjegyzést is tett, hogy "Hjajj,nincs nyugalom, meg pénz". Tessék????
    További hab a tortán: " Nem lehet ez fiatalabb terhesség,mint 20. hét, kismama?- kérdezi a Doktornő. Tessék???Mégis ki itt a hozzáértő személy??? Nem én találtam ki hogy szerintem hányadik hétben vagyok. Nahh, és mivel szerintük még nem vagyok 19.hetes sem így nem tudták megnézni a kisebb ereket a gyereknel, úgyhogy legyek oly kedves visszajönni 4 hét múlva. Tessék??? Ideeeee??? Nahh, azt biztos hogy nem. Ha gond lenne, akkor már mondta volna, de arra amit meg tudott mérni, azt mondta hogy rendben van. Akkor mégis mit szeretne még ezek után?? Véletlenül senki papírja sem keveredik alolra!!! Nincs pénz, nincs törődés. Nem azért fizetem a Tb-t hogy laza 25ezer Forinttól szabaduljak meg olyan vizsgálatért amit ingyenesen is elvégeznek Tb támogatással.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Ma voltunk magzati szívultrahangon, szintén a János Kórházban.Elég sokat utaztunk, hogy ezt a vizsgálatot is elvégezzék a gyereken. 17 órára volt időpontom. Az asszisztens hozzáállássa már a beutalom beadásakor is felháborító volt. Benn a számítógépe mellől hívta a pácienseket, és csodálkozott hogy nem értjük odakinn, a gyerekzsivajtol hangos váróban. Nagy nehezen sorra kerültem,beleegyezot kitöltve, aláírva beadtam. Várakozás, hogy majd szólítanak. Mikor en kovetkeztem volna, behívták az utánam következőt (17:15-ös időpontos kismamát). Majd a következőt, és az azután következőt, amit már nem hagytam szó nélkül. Rákérdeztem hogy mégis velem mi lesz? "Hja, hát jöjjön, ha maga volt előbb!"-jött a valasz. Aztaa, tényleg? De hisz mindenkit szólítanak, azt hittem ezidáig hogy igazságosan!!! Bementünk tehát, és látta a párom, hogy legalolra volt helyezve a papirom. Mondom, LEGALÓLRA! Mégis ezt hogyan???? Talán, az volt a gond, hogy nem Győrben csinaltattuk ugyanezt a vizsgálatot, ugyanezzel a Doktornővel, 25000 Ft-ért, hanem fel mertünk jönni az ingyenes lehetőségre??? S hozzáteszem, az asszisztens holgyike, még egy megjegyzést is tett, hogy "Hjajj,nincs nyugalom, meg pénz". Tessék????
    További hab a tortán: " Nem lehet ez fiatalabb terhesség,mint 20. hét, kismama?- kérdezi a Doktornő. Tessék???Mégis ki itt a hozzáértő személy??? Nem én találtam ki hogy szerintem hányadik hétben vagyok. Nahh, és mivel szerintük még nem vagyok 19.hetes sem így nem tudták megnézni a kisebb ereket a gyereknel, úgyhogy legyek oly kedves visszajönni 4 hét múlva. Tessék??? Ideeeee??? Nahh, azt biztos hogy nem. Ha gond lenne, akkor már mondta volna, de arra amit meg tudott mérni, azt mondta hogy rendben van. Akkor mégis mit szeretne még ezek után?? Véletlenül senki papírja sem keveredik alolra!!! Nincs pénz, nincs törődés. Nem azért fizetem a Tb-t hogy laza 25ezer Forinttól szabaduljak meg olyan vizsgálatért amit ingyenesen is elvégeznek Tb támogatással.

    VálaszTörlés