2015. április 16., csütörtök

Vannak még csodák, ugye?

Anyukám tegnap telefonált, hogy egy közeli ismerősünknek (az unokatestvérem rokonának) megszülettek az ikrei. Nemrég vettek új házat (szintén az egyik rokonunktól) és hihetetlen lelkesedéssel vetették bele magukat a felújításba. Visszakérdeztem, hogy de hát nem nyárra várták a babákat? Erre elmesélte, hogy a lány elkapott valami vírust, amitől megindult a szülés, rohammentővel vitték őket kórházba, ahol 40 dekásan és 30 cm-esen jöttek világra a picik. Jézusom, Puppina már most is nagyobb ennél, el sem tudom képzelni, hogy ilyenkor mit tudnak tenni két ilyen apróságért! Rettenetesen aggódom és szorítok értük, ugye vannak még csodák, és megmentik őket?

16 megjegyzés:

  1. juj kis drágák, de korán megszülettek! szorítok értük, a mai világban már annyi csoda meg tud történni, és biztosan vigyázni fognak rájuk az inkubátorokban! milyen vírus okozott koraszülést??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább valami fertőzés lehetett, az extrém koraszülések 80-90%-át fertőzések okozzák. Nem arra kell gondolni, hogy náthás lett, és attól indult be a szülés.

      Törlés
  2. Nekem több ügyfelem is szült ilyen paraméterekkel (gyermekjóléti szolgálatnál dolgozok), és bizony életben maradtak, sőt! egészségesek. Remélem ők is így járnak.
    ETAMA = Lulu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, hogy ezt megírtad, remélem, náluk is így lesz!

      Törlés
  3. Egyem meg a pici szívüket <3 Nagyon drukkolok nekik, hogy életben maradjanak és megússzák mindenféle betegség nélkül. Lombikos babák? Hányadik héten születtek? Fiúk vagy lányok? Ugye nem kaptak agyvérzést szülés közben? A legjobbakat kívánom nekik, a szülőknek meg óriási kitartást!

    VálaszTörlés
  4. Drukkolok!

    Van ilyen és van olyan példa is. Sajnos most nehéz életszakasz következik számukra. Mindenesetre az nagyon is sokat segít, hogy valóban vannak teljesen jól végződő koraszülések is.

    VálaszTörlés
  5. a 30 cm az nem rossz arány, ebből gondolom, hogy minden esélyük megvan az életre:) drukkolok nekik!

    VálaszTörlés
  6. Istenkém... remélem minden rendben lesz velük. Drukkolok!

    VálaszTörlés
  7. Attól függ, hogy mennyire korák (csak nyarat írtál, pontos hónapot nem), mert a méretek annyira nem relevánsak, mint inkább az, hogy hányadik hetükön születtek meg - az esélyek ugyanis leginkább a szervi fejlettségen múlnak. Ha júniusra várta őket, és már túl vannak a 30. héten vagy közel hozzá, akkor már sokkal kisebb a légzésösszeomlás meg az agyvérzés esélye, a súlyukat meg majd bepótolják az első év alatt. Nagyon szorítok nekik, én minden ilyen kis harcos annyira szeretek ismeretlenül is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért arra kicsi az esély, hogy 30 héten túl egy baba csak 40 dkg legyen.

      Törlés
  8. A legfrissebb híreim a babákról (akik egyébként kislányok), az hogy mindketten jól vannak a körülményekhez képest, az anyukájuk bent van velük a kórházban és feji nekik a tejet, szóval ezek szerint anyatejjel tudnak táplálkozni. Ami most a legnagyobb aggódást okozza, hogy valószínűleg még nem fejlődött ki teljesen a látásuk, így most a szemüket vizsgálják, hogy lesz-e/lett-e maradandó károsodás.

    Az információkat sajnos csak negyedkézből kapom, de az biztos, hogy még nem töltötték be a 30. hetet, valahol 24-28 között járhattak. Sajnos azt sem tudom, milyen fertőzés vagy vírus okozhatta a koraszülést.

    Megható az együttérzésetek, az ő nevükben is köszi a biztató szavakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A látásuk természetes, hogy nem fejlődött ki, sokszor a szemüket sem nyitják még ki, ha egészen kicsikék. Ha más gond nem volt (toxémia, IUR,) akkor nem nagyon lehetnek többek 24 hetesnél. Az én kisfiam 25+2-nél született és 800 gramm volt. A szemet szokták vizsgálni az elején, aztán utána még többször, ha veszéélyes ereződés indul el, akkor lézeresen meg lehet operálni őket, így megmenthető a szemük világa.
      A kislányoknak mindig jobbak az esélyeik. De borzalmasan hosszú lesz az út, és olyan, mint a hullámvasút. Eleinte 1 lépés előre, 2 vissza.
      És igen, először cukros vizet szoktak adni a babáknak, ha azt bírják, akkor el lehet kezdeni az anyatejes táplálást, ezek irdatlan kis mennyiségek szoktak lenni, 1-2 ml. Ha az megy, akkor növelgetik szépen lassan a mennyiséget. De fejni akkor is kell mindig, ha nem megy, hogy fent lehessen tartani a tejtermelést.

      Drukkolok az anyukának! Keressen támogató csoportot, a facebookon is vannak, vagy a koraszulott.com

      Törlés
    2. Köszönöm, kicsinap! Mindig olyan hasznos dolgokat írsz le, már nagyon sokszor segítettél, például a TSMT-re is általad találtam rá!

      Továbbítom az infókat, remélem, segít nekik!

      Törlés
    3. Szívesen! Bárcsak ne lennének infoim...Na mindegy. A lényeg, hogy ezt egyedül végig csinálni nagyon-nagyon nehéz. Nekem is voltak mindig akik segítettek, akik tudták, hogy mi mit jelent. És még így is irdatlanul kemény volt.

      Törlés
    4. Ne haragudj, nem akartam érzéketlen lenni, remélem, nem bántottalak meg...

      Törlés
    5. Oh, dehogy!!! Csak jó lenne, ha tudatlan lehetnék ezen a téren. Vagy tudós, csupa pozitív, lelkesítő, csodaélménnyel. Nem vagy érzéketlen, dehogy!

      Törlés